Mladina #38:
Live at Accelerated Culture - Global Gathering Part 1 & 2Mladina #40:
Zombie Ritual: Night of the Zombie PartyQueen Mab Trio: See SawRinocerose: Schizophonia
začetna stran Monitor
 
Copyright (c) 2005 Mladina d.d.

Razmnoževanje ali uporaba besedila ali dela besedila je prepovedana, razen ob pisnem soglasju Mladine d.d.

kazalo
Mladina 39 / 2005

Tako je govoril Janša

Izjave tedna

Rolanje po sceni

Kako smo volili?"Vsi bi imeli blestečo reprezentanco, evropskega prvaka, ko pa sprašujem, koliko ste pripravljeni iz svojega žepa dati, se pa konča. Še najraje bi videli, da jim priskrbimo zastonj vstopnice." - Dušan ŠešokPri štajerskih vinoslovcihNovinarstvo po referendumu

Je zadnje soočenješe kaj spremenilo?

Kapitalisti brez denarjaMeksikajnarji

Mladinamit 520Trgovina

Konzum

Diareja

Proglas

Igre

Duplerice

Nato Kviz
26. september 2005

Anthony Braxton & Walter Franks: 4 Improvisations (Duets) 2004

2CD, Leo Records 2005; www.jazzandbluesweb.com

Leo Feigin (Lev Fejgin) vztraja. To je dobra novica, ki obenem pomeni, da med drugim redno skrbi tudi za prenekatero novo izdajo profesorja Braxtona. Založba Leo je tako pomemben člen v verigi manjših, neodvisnih založb sodobnega jazz, improvizirane in nove muzike, da si po dveh desetletjih skorajda ne znamo predstavljati, kaj bi brez nje. Toda še manj si upamo predstavljati, kako bi nova muzika, novi jazz (z vsemi njegovimi rasnimi, žanrskimi, socialnimi in estetskimi podtoni) izgledala brez skladatelja, misleca, saksofonista, predavatelja, nikdar "guruja", kar ni nepomembno, Anthonyja Braxtona.

Sredi bolj skromnih salv ob njegovem praznovanju šestdesetletnice se je znašel tudi dvojni album s štirimi improvizacijami, dueti s pianistom Walterjem Franksom. Leo je med tem ven vrgel še eno značilno braxtonovsko, nov dvojni album z jazzovskimi standardi, ki so spet odbrani, da zraven zaigra srce in obenem frustirano veselo zmedeno gleda naslove, preiskuje horizonte in se utaplja v takšen interpretacijski poseg.

Braxton je vedno znal poseči po standardih in jih tudi obdelati študiozno "hladno" z emocionalno igro. Ostaja eden največjih interpretov in občudovalcev, vzemimo, pianistične zapuščine Lennieja Tristana. Niz dveh duetov-improvizacij je tudi presenetljiv, torej je kar pravi Braxtonov. Nadvse "klasičen", udomačen v "konservativnih" tonalnostih in modalnostih, igriv, a vseeno malo premaknjen. Pianist se rad ugnezdi na drom, a vrli pihalec kar po malem romantizira okrog njega in vije melodije. Skorajda brez sunkovitosti, natančno, skorajda klasično muzično. Spet isto, če ne bi bilo drobnih odmikov od čiste intonacije, kakšne bistro pokvečene fraze in tenzijske izpeljave. Mala arhaična sobna muzika z odkloni.

+ + + +

IV

Mladina #38:
Live at Accelerated Culture - Global Gathering Part 1 & 2Mladina #40:
Zombie Ritual: Night of the Zombie PartyQueen Mab Trio: See SawRinocerose: Schizophonia

Komentarje lahko objavljalo le registrirani uporabniki.

Če še niste registrirani, opravite brezplačno registracijo »

Če ste že registrirani, se prijavite spodaj:

Email:
Geslo:  pozabljeno geslo?

Komentarji vsebujejo mnenja bralcev Mladine in uporabnikov spletnih strani www.mladina.si. Komentarji in odgovori delavcev in sodelavcev družbe Mladina d.d. so posebej označeni. Možnost komentiranja na spletnih straneh www.mladina.si je namenjena spodbujanju javne debate, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v tedniku Mladina.

Uredništvo spletnih strani si pridržuje pravico zavrniti objavo komentarjev ali delov komentarjev v primerih, ko so ti žaljivi, če spodbujajo kakršnokoli nestrpnost, so v nasprotju s predpisi v Republiki Sloveniji ali navajajo oziroma napotujejo na protipravna dejanja in ravnanja. Uredništvo spletnih strani odloči o času in načinu objave posameznega komentarja.

Mladina d.d. ne odgovarja za objavljena mnenja in komentarje bralcev in uporabnikov spletnih strani www.mladina.si.